Kurumsal kimlik kılavuzu var olan ya da yeniden kurulan markanız için hazırlanan, kurallar bütününden oluşan bir kitapçıktır.
Günümüzde bir çok markanın ilk olarak ele alması gereken olmazsa olmaz marka anayasası desek deyim yerinde olur. Kurumsal kimlik kılavuzu, markanız için bir değer haline gelmiş olan başta ‘Logonuz’ olmak üzere diğer tüm materyallerinizin ve ortaya koyduğunuz fikirlerin standartlarını koruyarak geleceğe taşımaktadır. Bu kılavuzun amacı, materyallerinizin dengeli, tutarlı ve topluluk şirketlerinize katkı sağlayacak bir mimariyle kullanılmasını sağlamaktır. İçeriğinde, logolardan ofis tasarımına, personel kıyafetlerinden araç giydirmesine, antetli kâğıttan tabelaya ve web sitesinden ambalaj tasarımına kadar her şeyin kullanım şeklini ve miktarını belirler.
Buradan hareketle kurumsal kimliğin piyasada amaçları olan küçük, orta ya da büyük ölçekli her işletmenin ihtiyaç duyduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Derin araştırmalar ve stratejik vizyon gerektiren bu iş, reklam ajanslarının kolay kolay altından kalkabileceği bir işlem değildir. Çalışma, yoğun bir iş yükünü beraberinde getirmektedir.
Örneğin global markaların kurumsal kimlik kılavuzlarını incelediğinizde, yüzlerce sayfadan oluşan oldukça detaylı bir çalışma olduğunu anlayabilirsiniz. Mesela Microsoft markasının kurumsal kimlik kılavuzunun 700 sayfadan oluştuğunu biliyor muydunuz ? Tart Creative olarak global marka olan Sheraton ile çalışırken bize ulaştırılan kılavuz tam 150 sayfadan oluşuyordu.
İçerik bakımından herkesin genel olarak bildiği şey, bu kılavuzların içinde tasarım ve iletişim araçlarının kullanma şekillerinin yer almasıdır. Fakat bundan çok daha fazlası olduğunu söylemek durumundayız. Kurumsal kimlik kılavuzlarında öncelikle markanın konumlandırması, sloganı, vizyonu, misyonu, temel değerleri, markanın vaadleri, kalite politikası, iletişim tonu ve hedef kitlesinin tanımı gibi bir çok stratejik içerik de yer almaktadır. Her markayı bir birey olarak düşündüğümüz zaman sadece üzerine giyeceği kıyafetleri tasarlamayız. Aynı zamanda ona kişilik kazandırmak da bu görevlerin arasında en önemlisidir.
Kurumsal kimlik kılavuzu yeni marka rehberiniz olsun!
Kurumsal kimlik kılavuzunu bir ‘rehber’ ve ‘kurallar bütünü’ (iyi anlamda) olarak tanımlayabiliriz. Markanızın kişiliğini, dilini ve vizyonunu tanımlayan kreatif tarafta çalıştığınız ajanslara ve sizi tanımak isteyen müşteri kitlenize rehberlik eden önemli unsurlardan biridir. Kurumsal kimlik kılavuzu oluşturma, marka veya firmanızın materyallerini verimli ve etkin bir şekilde kullanabilmenin ve bunun sürekliliğini sağlamanın en bilindik yöntemidir. İçerisinde markanıza ait basit ama etkili kurallar barındırır, yapmanız gereken tek şey bunları önceden marka değerinizi yansıtacak şekilde belirlemektir.
Kurumsal kimlik kılavuzu oluştururken firmanızın/markanızın vizyonundan, misyonundan, değerlerinden bahsetmelisiniz. Kılavuzu inceleyen kişi/kişiler için firmanızla ilgili fikir edinmelerinde yardımcı olacaktır.
Kurumsal kimlik kılavuzu paylaşılabilir olmalı!
Kılavuzunuz tüm aşamalardan geçtikten sonra hazır hale geldiğinde, dijital platformlarda da paylaşabilmelisiniz, firmanızın web sitesi bunun için bir örnek olabilir. Çünkü kurumsal kimlik kılavuzu sadece kurum içi kullanımlar için değil, aynı zamanda kurum kültürünü dışarı yansıtması açısından da önemli bir rol oynar.
Siz hangi sektördesiniz?
Kurumsal kimlik kılavuzu oluştururken bulunduğunuz sektöründe önemi büyüktür. Bunun nedeni ise sektörlerdeki kullanılan ya da ihtiyaç duyulan materyallerin değişiklik göstermesinden kaynaklanıyor. Örneklendirmek gerekirse, turizm ve sağlık sektöründe kullanılan ya da ihtiyaç duyulan materyaller birbirlerinden farklıdır. 17 farklı sektörden 300 markaya hizmet veren tecrübeli bir ajans olarak, bu kılavuzu tasarlamaya başlamadan önce mutlaka aynı sektördeki global markaların incelemelerini iyi yapmanızı öneriyoruz.
Kurumsal Kimlik Kılavuzu Neler İçerir?
Strateji ve marka kişiliği ile ilgili bilgileri ortaya koyduktan sonra aşağıda listelediğimiz içeriklere kitapçığınızda yer verebilirsiniz.
• Logo ve Semboller
• Renk & Font
• Slogan / Motto
• Sosyal Medya Kiti
• Kurumsal Yazı Karakteri
• Renk Kodları ve Yardımcı Renk Kodları (Siyah / Beyaz / Gri)
• E-Posta İmzası
• Kurumsal Banner
• Matbu Evraklar
• Sticker
• CD / DVD Kutusu, Zarfı, CD / DVD Üzeri Uygulama
• İlanlar (Tebrik, Taziye, Kutlama, Basın Duyurusu, Teşekkür, Davet)
• Belgeler (Teşekkür, Takdir, Kutlama, Başarı, Katılım, Emeklilik, Staj)
• Kaşe
• Kartlar (Personel Kimlik Kartı, Ziyaretçi Kartı, Güvenlik Kartı, Görevli Kartı, Kurum
Araç Kartı, Personel Araç Kartı)
• Bayraklar (Masa Bayrağı, Gönder Bayrağı, Flama, Kırlangıç Bayrak, Yelken Bayrak)
• Tabelalar (Kurum İçi Yönlendirme, Kurum Dışı Yönlendirme, Bina İçi Yönlendirme,
Otopark Yönlendirme)
• Poşet (Kâğıt, Naylon, Bez)
• Kişisel Ürünler (Rozet, Anahtarlık, Kalemlik, Mousepad, Bardak, Usb, Duvar Saati,
Kitap Ayracı, Bardak Altlığı, Magnet, Hesap Makinesi, Şapka, Mendil, Kalem, Silgi, Çanta, Şemsiye)
Kılavuzun başlıca ögelerini şöyle sıralayabiliriz; Renk Paleti & Logotype
Renk Paletleri
Bu kısımda markanızı oluşturan renklerin RGB ve CMYK başta olmak üzere özel olarak kullanılmasını istediğiniz renk kodlarını belirlersiniz. Oluşturduğunuz renk paleti ve logotype markanızın bilinirliğini ve akılda kalıcılığını sağlamanın en önemli ögesidir. Kurumsal kimlik kılavuzunda kullanılacak olan tüm materyallerin belirlenen renk paletine ve logotype yapısına uygun şekilde hazırlanması kılavuzun bütünlüğü açısından önemlidir.
Sheraton kurumsal kimlik kılavuzunda kullanılan logotype & renk paletidir.
Logo Kullanımı
Bu seçimi de yaptıktan sonra artık logonuzun nasıl kullanılacağına ve nasıl kullanılmayacağına karar verebilirsiniz. Boyut kısıtlamaları, hangi alanlarda hangi renklerde kullanılabilirliği, yatay-dikey halleri gibi kullanım şekillerini belirlersiniz.
Sheraton kurumsal kimlik kılavuzunda kullanılan “yanlış” logo kullanım örneği
Tipografi
Bu alanda markanızı yansıtacak olan yazı tipini dikkatlice seçmeniz önerilir, çünkü daha sonrasında font değişikliği yapmanın firma algısı açısından değer kaybına yol açacağı düşünülür. Bu konuya kısmen katılabiliriz; ileri ki zamanda değiştirmek istediğiniz font bir diğerinden çok farklı ise bu sizi tanıyan ve takip eden müşteri kitleniz tarafından çabuk fark edilecektir. Tasarım dünyası kendini sürekli güncel tutar, firma olarak bu alanda geride kalmamak için modern bir font tercih edebilirsiniz.
Sheraton kurumsal kimlik kılavuzunda kullanılan tipografi örneği
Matbu Evrak (Basılı İşler)
Kurumsal kimlik kılavuzu oluşturmanın önemli noktalarından bir tanesi de matbu (basılı) evraklarınızdaki devamlılıktır. Örnek vermek gerekirse, 2017 yılında basılan evrakınız ile 2020 yılında basılan evrakınızın devamlılığı önemlidir. Bir kimlik kılavuzunuz varsa tasarım ve matbaa tarafındaki karmaşıklıkların önüne geçmiş olursunuz.
Sheraton kurumsal kimlik kılavuzunda kullanılan matbu evrak kullanım örneği
Kartlar (Personel Kimlik Kartı, Ziyaretçi Kartı, Güvenlik Kartı, Görevli Kartı, Kurum Araç Kartı, Personel Araç Kartı)
Kurumsal kimlik kılavuzunda bu alana geldiğinizde artık kurumsal tasarım dilinizi ve tarzınızı oluşturmuş olmalısınız. Personelleriniz ve ziyaretçileriniz kullanacağı için, kartlarda kullanılacak olan tasarımlar sade ve anlaşılır olması gerekir.
Zorlu Enerji kurumsal kimlik kılavuzunda kullanılan yaka kartı örneği
Sosyal Medya Kiti
Kurumsal kimlik kılavuzunda markanızla ilgili detaylar vermeniz akılda kalıcılığı arttıracaktır. Basılı, şirket içi, şirket dışı materyallerin yanı sıra dijitalde ki görünümünüz de müşteri kitleniz için önemlidir. Günümüz dünyasında artık sosyal medya kullanımı oldukça arttı, insanlar etkileşimlerini, araştırmalarını bu platform üzerinden sağlamaktadır. Bu da sizin bu alanda oldukça aktif rol oynamanızı sağlar. Dijital alanlardaki tutarlılığınız, diğer materyallere göre daha hızlı dikkat çekecek ve daha fazla akılda kalıcı olacaktır.
Hasanoğlu Şirketler Grubu Sosyal Medya Kiti
Özetlemek gerekirse;
Kurumsal kimlik kılavuzunuzda, tutarlılık ve bu bağlamda devamlılık önemli bir noktadır. Hem tasarım açısından hem de karar verme açısından, kolay bir süreç olmadığını da belirtmek isteriz. 10 15 sayfadan oluşmayan, basit bir çalışma olmadığını bilmeniz gerekiyor. Bunu markanızın anayasası olarak kabullenmeniz süreci dikkatlice yürütmenize fayda sağlayacaktır. Profesyonelce hazırlanmış bir kılavuz ile, markanızın iletişiminde hedeflediğiniz bütünlüğü yakalayabilirsiniz. Her ajans değişiminde markanızın iletişim dili ve tonu değişmez. Unutmayın ki, gerçekler dünyasında değil, algılamalar dünyasında yaşıyoruz ve insanlar markaları algıladıkları gibi yorumluyorlar ve hepimizin bildiği gibi algı bir anda oluşacak bir şey değildir ve kararlılıkla aynı tonda iletişim becerisi gerektirir.
“Harika markalar arkadaş gibidir; her gün çok sayıda ürünle karşılaşırsınız, ancak yalnızca sevdiklerinizi hatırlarsınız”